2010-01-11 15:56:58• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kiszolgáltatják az újságírók elrablóját?

Szíria állítólag hamarosan kiadja Romániának a terrorizmus vádjával húsz év börtönbüntetésre ítélt Omar Hajszam szíriai-román állampolgárságú üzletembert, legalábbis a román média erről tájékoztat immár napok óta, de csak nem hivatalos forrásokra hivatkozik.

Ha az információ igaznak bizonyul, kétségtelenül "bombahírről" van szó. Hajszam ugyanis négy és fél évvel ezelőtt a bűnügyi krónikák főszereplője volt Romániában. Őt találták vétkesnek három román újságíró 2005-ben történt iraki elrablásának megszervezésében. A foglyokat sikerült kiszabadítani, de az ügy számos részletét azóta is homály fedi, sem a túszejtésnek, sem a kiszabadításnak a körülményeit nem hozták nyilvánosságra. Így a közvélemény továbbra sincs tisztában azzal, hogy a kiszabadítási akcióban milyen szerepet játszottak a román titkosszolgálatok, ki kivel kötött alkut ebben a kérdésben.

Annyi vált ismertté, hogy a szociáldemokrata párthoz közel álló, kettős állampolgárságú üzletember volt a szervező. Akkor őrizetbe vették, de egészségi állapota miatt szabadlábra helyezték, majd 2006 nyarán sikerült elmenekülnie Romániából. Traian Basescu államfő emiatt azonnal menesztette a titkosszolgálatok akkori vezetőit. Hajszamot távollétében terrorizmus vádjával húszévi szabadságvesztésre ítélték.

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) felidézi az egykori kósza híreket arról, hogy Hajszamnak miként sikerült elhagynia az országot. Az első változat szerint juhokat szállító teherhajón, mások szerint a diplomáciai testület autóján távozott. Testvéréhez írott leveléből megtudhatjuk - emlékeztet a lap -, hogy "bizonyos román hatóságok jóváhagyásával" kapott szabad utat Bejrútba. Állítólag cserében terhelő információkat kértek tőle a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt hangadó politikusairól, vagyis - mint az ÚMSZ megjegyzi - az államfő legkellemetlenebb ellenfeleiről.

"Furcsállható, hogy Hajszam a túszbotrány után legalább két alkalommal kedélyesen elcsevegett Traian Basescu államfővel" - olvasható a lapban. Felidézi Hajszam korábbi állítását, amely szerint az államfő arra biztatta őt: utazzék Amerikába. Később arról lehetett hallani, hogy Hajszamot Szíriában tartóztatták le, de tartózkodásának pontos helyét nem közölték.

Ilyen előzmények után a Realitatea hírtelevízió a napokban jelentette be, hogy a szír hatóságok a román illetékesek kérésére kiadnák Hajszamot a román államnak. Az állítólag diplomáciai forrásokból származó értesülés szerint a damaszkuszi és bukaresti illetékesek már alá is írták az erre vonatkozó megállapodást. Ezzel szemben a román igazságügyi minisztérium úgy pontosított: egyelőre nincs szó a terrorizmus miatt elítélt vállalkozó kiadatásáról, mivel a két ország csak egy általános kiadatási egyezmény kidolgozásáról tárgyal, amelynek aláírási időpontja egyelőre bizonytalan.     
Így a Hajszam romániai visszatéréséről szóló hír továbbra is bizonytalan, mégis végeláthatatlan találgatásokra ad alkalmat. A televíziós stúdióbeszélgetések résztvevői is csak feltételezésekbe bocsátkozhatnak azzal kapcsolatban, hogy kinek állhat érdekében az arab üzletember Romániába szállítása, és ki szeretné őt inkább távol tartani.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: